Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πίτσα με ξινομυζήθρα & ελιές Από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο


Συνταγή από το alatikaipiperi.tumblr.com

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφίες: www.studiom.gr

Για 2 στρογγυλές πίτσες διαμέτρου 38 εκ. η καθεμία ή 2 ορθογώνιες (ταψιά του φούρνου), μετρίου πάχους

Προετοιμασία: 15´ ψήσιμο: 20´

Κόστος €6,30 η κάθε πίτσα


Υλικά

Για τη ζύμη (Προετοιμασία: 25´ ψήσιμο: 20´ αναμονή: 1 ώρα) : 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά • 1 κ.γ. αλάτι • ½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά) • 400 ml χλιαρό νερό • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση • 15 φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ½ κ.γ. ξερό, τριμμένο • 15 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι • 300 γρ. ξινομυζήθρα • ½ κ.γ. ρίγανη • ½ κ.γ. ρίγανη • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 15-20 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια μας, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Ραντίζουμε με το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τις τοποθετούμε σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος, τις σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, με ένα πινέλο αλείφουμε τα ταψιά με το λάδι και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Την ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μέχρι να καλύψει την επιφάνεια των ταψιών. Απλώνουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τον βασιλικό, τις ελιές και την ξινομυζήθρα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ραντίζουμε με το λάδι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Tips

Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος, τόσο καλύτερα θα φουσκώσει η ζύμη. Μια λύση είναι να την τοποθετήσετε σε προθερμασμένο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (30°C-40°C).

Χωρίς αναμονή: Για ακόμα πιο γρήγορο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.). Χτυπήστε το στο μίξερ με τον γάντζο μαζί με 120 ml γάλα, 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. αλάτι μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Απλώστε κατευθείαν στο ταψί, βάλτε τα υλικά της αρεσκείας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στον αέρα) για 10-12 λεπτά.

Για περισσότερο άρωμα, προσθέστε στα υλικά της ζύμης ½ κ.γ. ρίγανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...