Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» το θέμα του φετινού Sani Gourmet

Οι κουζίνες του κόσμου μέσα από το πρίσμα του «Δρόμου του Μεταξιού», από το μακρινό Πεκίνο στη Ρώμη της Ιταλίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Sani Gourmet 2014, του φεστιβάλ γαστρονομίας που αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στον τομέα της γευσιγνωσίας για την Ελλάδα και όχι μόνο.


Η μακρά οδός που για πολλούς αιώνες διευκόλυνε τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά επίσης και ιδεών και πολιτισμού, συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά «καινών δαιμονίων» σε έναν από τους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δημιουργικότητας, τη γαστρονομία, σημειώνεται στην ανακοίνωση του φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται με επιτυχία κάθε Μάιο στο Sani Resort στη Χαλκιδική.


Ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη; Πώς το ρύζι, για παράδειγμα, εξελίχθηκε μέσα από τις συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας; Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ανατολίτες; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μας;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων σεφ στο Sani Gourmet 2014, οι οποίοι θα φωτίσουν με τα μενού τους πτυχές μιας γαστρονομικής διαδρομής που χαράχτηκε μέσα στους αιώνες πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, ξεκινώντας από την Κίνα και, μέσω Ινδίας, Ιράν, Τουρκίας, Ελλάδας κατέληξε στην Ιταλία.

Ολες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες θα μελετηθούν μέσα από γεύσεις και αρώματα που συνθέτουν πολλές διαφορετικές φιλοσοφίες, και όλες μαζί συνθέτουν το μωσαϊκό μιας γαστρονομίας τόσο ιδιαίτερης για κάθε χώρα ξεχωριστά, κι όμως με τόσα πολλά κοινά στοιχεία για όλες. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τον τελικό στόχο του Sani Gourmet 2014: να κατανοήσουμε ότι, τελικά, το φαγητό «δένει» πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη.

Mεταξύ των σεφ που θα λάβουν μέρος στο φετινό Sani Gourmet, είναι ο Jereme Leung, «Σεφ της Χρονιάς» από τον οδηγό Τime Οut του Πεκίνου, ο Riccardo Di Giacinto με αστέρι Michelin από τη Ρώμη, ο Andrea Fusco, επίσης από τη Ρώμη με ένα Michelin επί τέσσερα συνεχή έτη (2011-2014), ο έλληνας «αλχημιστής» των γεύσεων, Χρύσανθος Καραμολέγκος ενώ από την γειτονική Τουρκία, θα μαγειρέψει ο Ugur Alparlan, αυθεντία στην Οθωμανική κουζίνα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ γαστρονομίας Sani Gourmet 2014, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 18 Μαΐου, θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...