Γευστικοί πειρασμοί της ελληνικής κουζίνας.
Το πιο σημαντικό στη φιλοσοφία των μεζέδων είναι ότι δεν αποτελούν φαγητό για να χορτάσει κανείς, αλλά απλή ελκυστική απόλαυση. Στόχος αυτού του τρόπου διατροφής είναι η κοινωνική συναναστροφή. Ο βασικός λόγος που μια παρέα κάθεται γύρω από ένα τραπέζι με μεζέδες είναι η κουβέντα, το καλαμπούρι με τους φίλους που συνοδεύεται από ένα δυο ποτηράκια κρασί ή ηδύποτο και κάτι για τσιμπολόγημα. Είναι ένα πολιτισμένο γαστρονομικό παιχνίδι που απαιτεί αυτοσυγκράτηση ώστε να μην παραφουσκώσουμε όπως θα γινόταν με ένα πλήρες κύριο γεύμα ή δείπνο.
Η παράδοση των μεζέδων εμπεριέχει και στοιχεία διασκέδασης. Συνδυάζεται με κέφι και γαστριμαργική απόλαυση, ακριβώς γιατί δεν περιλαμβάνει τίποτα το «σοβαρό». Οι μεζέδες φτιάχνονται γρήγορα και με μεράκι. Στη μεγάλη γκάμα των μεζέδων ανήκουν οι συνταγές αυτού του βιβλίου. Οι περισσότεροι προέρχονται από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ άλλοι από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος. Μερικοί από τους μεζέδες είναι σύγχρονη εκδοχή παλαιότερης συνταγής. Στο σύνολό τους πάντως οι συνταγές είναι απλές και τα υλικά προσιτά σε όλους.
Από τον πρόλογο της Νταϊάνας Κόχυλα
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…
H Νταϊάνα Κόχυλα είναι ελληνοαμερικανίδα σεφ και συγγραφέας δεκαοχτώ βιβλίων μαγειρικής, που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά και στα αγγλικά. Κατάγεται από την Ικαρία και τη Νέα Υόρκη και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ικαρίας, Αθήνας και ΗΠΑ, όπου είναι σύμβουλος σεφ σε ορισμένα από τα πιο γνωστά ελληνικά εστιατόρια. Είναι διεθνώς γνωστή ως ειδήμων σε θέματα ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής και πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, ιδίως στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, παρουσιάζοντας διάφορα θέματα, αντλημένα από τη γαστρονομική και διατροφική μας παράδοση, σε φοιτητές και στην ευρύτερη κοινότητα του Πανεπιστημίου, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Σίτισης του Χάρβαρντ και του Γέιλ διαμορφώνει μενού με υγιεινά ελληνικά πιάτα που σερβίρονται στους φοιτητές.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, The Country Cooking of Greece (Chronicle Books, 2012), επιλέχθηκε από την εφημερίδα The New York Times ως ένα από τα 100 πιο αξιοπρόσεκτα βιβλία του 2012. Το βιβλίο της The Glorious Foods of Greece (William Morrow, 2001) βραβεύθηκε με το Βραβείο Jane Grigson ως «Excellence in Research» από την οργάνωση The International Association of Cooking Professionals. Με εμφανίσεις στις σπουδαιότερες εκπομπές μαγειρικής καθώς και σε ενημερωτικές, προβάλλει πάντα θέματα ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Τον Νοέμβριο του 2012 μίλησε στο TedX Athens με θέμα «Eat Greek, Live Well». Από τον Οκτώβρη του 2012 η Νταϊάνα Κόχυλα είναι η «μαμά» στη δημοφιλή εκπομπή «Τι Θα Φάμε Σήμερα, Μαμά» (Green Olive Films/Sigma Cyprus), όπου παρουσιάζει καθημερινά φαγητά μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, με χιούμορ και τη χαρακτηριστική ικαριώτικη «χαλαρότητα». Μάθετε περισσότερα για την Νταϊάνα Κόχυλα μέσω του ιστότοπού της: www.dianekochilas.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου