Μια πολύ γευστική πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι σας που συνδυάζει ψαρονέφρι μαγειρεμένο με χυμό σταφυλιού και πουρέ μελιτζάνας.
από τον Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά για 5-6 άτομα:
2 ψαρονέφρια συνολικού βάρους 800γρ.
1 νεροπότηρο χυμό από φρέσκα σταφύλια
1 κουτ. σούπας γερμανική χωριάτικη μουστάρδα
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανου
1 μέτριο κρεμμύδι, λιωμένο στο μίξερ
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
Υλικά για 5-6 άτομα:
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια κασέρι ψιλοτριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δύο ψαρονέφρια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά και να πάρει ένα απαλό, ξανθό χρώμα.
Ξαναβάζετε μέσα στο τηγάνι τα ψαρονέφρια, ρίχνετε τη χωριάτικη μουστάρδα, τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε τα υλικά σας με ένα κουτάλι.
Προσθέτετε το χυμό του φρέσκου σταφυλιού και περιμένετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου.
Βγάζετε τα ψαρονέφρια από το τηγάνι, ενώ συνεχίζετε να μαγειρεύετε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να γίνει πηκτή.
Κόβετε τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες και τα περιχύνετε με την πικάντικη σάλτσα.
Για να φτιάξετε τον πουρέ: Τρυπάτε περιμετρικά τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι. Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου στους 200°C. Ψήνετε τις μελιτζάνες για τουλάχιστον 30-45 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν απέξω και να μαλακώσει η σάρκα τους.
Τις βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζετε προσεκτικά από τη φλούδα και το κοτσάνι. Τις βάζετε σε ένα μπολ και τις λιώνετε πιέζοντάς τες απαλά με ένα πιρούνι.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το καίτε, μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει και να μυρίζει ωραία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να σκουρύνει.
Ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και ταυτόχρονα τη λιωμένη μελιτζάνα. Μετριάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε δυναμικά τα υλικά με ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και, τέλος, ρίχνετε το τριμμένο κασέρι.
Σερβίρετε τον πουρέ μελιτζάνας σαν γαρνιτούρα στο ψαρονέφρι.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου