Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Παστίτσιο με πένες από την Ντίνα Νικολάου

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 45΄

 

Υλικά:

Για 1 ταψί περίπου 24 x 34 εκ.
Για το παστίτσιο
800 γρ. ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός), από ελιά ή ποντίκι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κύβος Σκόρδο Knorr, τριμμένος με το χέρι μου ή θρυμματισμένος με ένα πιρούνι
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. έτοιμη Σάλτσα Ντομάτας Knorr
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτάκι Knorr Σπιτικός Λαχανικών
½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
400 γρ. πένες ή άλλο παρόμοιο κοντό ζυμαρικό
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ με ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο ζεστό γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:
Βάζω να κάψει καλά και σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη και φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, σκέτη. Οταν κάψει πολύ καλά ρίχνω τον κιμά και τον ανακατεύω γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντάς τον ώστε να απλωθεί παντού. Τον καβουρδίζω για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτω το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Προσθέτω τον τριμμένο κύβο σκόρδου, ανακατεύω για λίγο και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας Knorr, το δαφνόφυλλο και το ξυλάκι κανέλας. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό. Τέλος, ρίχνω το ζωμό Knorr Σπιτικός Λαχανικών και μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και το δυόσμο και ανακατεύω καλά.
Στο μεταξύ βάζω να βράσουν οι πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό,
για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις σουρώνω και τις αφήνω κατά μέρος.
Για την μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω για
2 - 3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να γίνει λείο. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και αρκετό μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα. Τέλος, ρίχνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύω.
Συναρμολόγηση: Ρίχνω τον κιμά στην κατσαρόλα με τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο και βαθύ ταψί, με διαστάσεις περίπου 24 x 34 εκ. και σκεπάζω με τη μπεσαμέλ την οποία απλώνω όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Πασπαλίζω καλά με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνω το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Αφήνω το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, το κόβω σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.
Πηγή: dinanikolaou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...