Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Γιουβέτσι λαχανικών με ξινόχοντρο τραχανά


Υλικά
2 φλιτζ. τσαγ. τραχανά ξινόχοντρο
1 ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα πράσα
300 γρ. μπρόκολο
300 γρ. κουνουπίδι
4 μεγάλα καρότα
1 ½ φλιτζ. τσαγ. μανιτάρια
3 κολοκυθάκια
300 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ρίγανη
1 φλιτζ. τσαγ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
1. Κόψτε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια τα πράσα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα κολοκυθάκια, σε μικρά φετάκια τα καρότα και τα μανιτάρια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και πολτοποιήστε τις στο μούλτι. Ξεφλουδίστε το σκόρδο και πολτοποιήστε το, χτυπώντας το σε γουδί.
2. Βάλτε σε τηγάνι που έχετε τοποθετήσει σε δυνατή φωτιά το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέστε τα καρότα τα μανιτάρια, τις ντομάτες και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τα να βράσουν μαζί για 5-6΄ώστε να ενωθούν σε μια σάλτσα και αποσύρετέ τα από τη φωτιά.
3. Σε ένα πήλινο γιουβέτσι βάλτε τα πράσα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα κολοκυθάκια με 3 φλιτζάνια νερό και βάλτε στο φούρνο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, περιμένετε 5΄και βγάλτε το πήλινο σκεύος από το φούρνο.
4. Προσθέστε τον τραχανά και στη συνέχεια περιχύστε τα όλα με τη σάλτσα των λαχανικών και μυρωδικών που έχετε ετοιμάσει. Πασπαλίστε με ρίγανη και τέλος προσθέστε το φλιτζάνι με το ελαιόλαδο που κρατήσατε.
5. Ξαναβάλτε το γιουβέτσι στο φούρνο. Τελευταία, κι όταν όλα έχουν μαλακώσει κι έχουν απορροφηθεί τα υγρά, πασπαλίστε το γιουβέτσι των λαχανικών με την κεφαλογραβιέρα κι αφήστε το ώσπου να ροδίσει, περίπου για άλλα 40΄.

Συμβουλή
Αν χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό, φροντίστε να είναι ζεστό.

 http://athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...