Αυτό το πιάτο συνδυάζει γεύσεις και χρώματα που θα εντυπωσιάσουν τους γκουρμέ φίλους σας. Αξίζει το λίγο παραπάνω χρόνο που θα δώσετε για να το φτιάξετε.
1 ώρα n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 6 άτομα:
6 φιλέτα κοτόπουλου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το μαρινάρισμα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
αλάτι, πιπέρι
Για το πιλάφι:
150-200γρ. (1 φλιτζάνι) ρόγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσια
300γρ. ρύζι για πιλάφι
2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε κυβάκια
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη και 1 κίτρινη) χωρίς σπόρους, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη ή 4-5 σπόροι ολόκληροι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
Για τη σάλτσα:
150-200γρ. (1 φλιτζάνι) ρόγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
80ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό (κοφτή)
1 πρέζα αλάτι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Μαρινάρετε σε μπολ μη μεταλλικό το κοτόπουλο με το λιωμένο σκόρδο, το πιπέρι και το λάδι.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το καρδάμωμο με λίγο λάδι και τα βάζετε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε τις πιπεριές και τα σταφύλια και τα βάζετε στο πιάτο με τα κρεμμύδια.
Βάζετε λίγο λάδι στην κατσαρόλα, εάν χρειαστεί, και σοτάρετε ελαφρά το ρύζι για 1-2 λεπτά. Σβήνετε το ρύζι με το κρασί και συνεχίζετε να ανακατεύετε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να «πιει» το ρύζι το ζωμό.
Προσθέτετε νερό η ζωμό λαχανικών, περίπου σε αναλογία 1 προς 2 (για κάθε φλιτζάνι ρύζι, φλιτζάνια νερό δηλαδή) και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, με ανοιχτό καπάκι, για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιει όλο σχεδόν το υγρό του. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι πάνω στη φωτιά για 5-6 λεπτά ακόμη.
Μεταφέρετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα σταφύλια στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και κρατάτε το ρύζι ζεστό.
Ζεσταίνετε ελάχιστο λάδι σε ένα τηγάνι με δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα φιλέτα κοτόπουλου για μερικά λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετείτε τα σοταρισμένα φιλέτα μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σοτάρετε στο ίδιο τηγάνι που ροδίσατε το κοτόπουλο -χωρίς να το ξεπλύνετε- το σταφύλι μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το πιπέρι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμη.
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αλεύρι και το προσθέτετε στη σάλτσα μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Κόβετε τα φιλέτα σε λεπτές, διαγώνιες φέτες, τα σερβίρετε στα πιάτα και τα συνοδεύετε με τη σάλτσα και το ρύζι.
1 ώρα n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 6 άτομα:
6 φιλέτα κοτόπουλου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το μαρινάρισμα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
αλάτι, πιπέρι
Για το πιλάφι:
150-200γρ. (1 φλιτζάνι) ρόγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσια
300γρ. ρύζι για πιλάφι
2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε κυβάκια
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη και 1 κίτρινη) χωρίς σπόρους, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη ή 4-5 σπόροι ολόκληροι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
Για τη σάλτσα:
150-200γρ. (1 φλιτζάνι) ρόγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
80ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό (κοφτή)
1 πρέζα αλάτι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Μαρινάρετε σε μπολ μη μεταλλικό το κοτόπουλο με το λιωμένο σκόρδο, το πιπέρι και το λάδι.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το καρδάμωμο με λίγο λάδι και τα βάζετε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε τις πιπεριές και τα σταφύλια και τα βάζετε στο πιάτο με τα κρεμμύδια.
Βάζετε λίγο λάδι στην κατσαρόλα, εάν χρειαστεί, και σοτάρετε ελαφρά το ρύζι για 1-2 λεπτά. Σβήνετε το ρύζι με το κρασί και συνεχίζετε να ανακατεύετε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να «πιει» το ρύζι το ζωμό.
Προσθέτετε νερό η ζωμό λαχανικών, περίπου σε αναλογία 1 προς 2 (για κάθε φλιτζάνι ρύζι, φλιτζάνια νερό δηλαδή) και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, με ανοιχτό καπάκι, για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιει όλο σχεδόν το υγρό του. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι πάνω στη φωτιά για 5-6 λεπτά ακόμη.
Μεταφέρετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα σταφύλια στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και κρατάτε το ρύζι ζεστό.
Ζεσταίνετε ελάχιστο λάδι σε ένα τηγάνι με δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα φιλέτα κοτόπουλου για μερικά λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετείτε τα σοταρισμένα φιλέτα μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σοτάρετε στο ίδιο τηγάνι που ροδίσατε το κοτόπουλο -χωρίς να το ξεπλύνετε- το σταφύλι μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το πιπέρι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμη.
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αλεύρι και το προσθέτετε στη σάλτσα μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Κόβετε τα φιλέτα σε λεπτές, διαγώνιες φέτες, τα σερβίρετε στα πιάτα και τα συνοδεύετε με τη σάλτσα και το ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου