Είναι ένας πολύ νόστιμο ορεκτικό. Αν το ανακατέψετε όμως με φρεσκοβρασμένο και στραγγισμένο σπαγγέτι είναι κι ένα θεϊκό κυρίως πιάτο, απολαυστικό έτσι κι αλλιώς !
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό καλαμάρια μεγάλα
Για το πέστο βασιλικού:
2 φλιτζάνια φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
50γρ. κουκουναρόσπορους
½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα κόβετε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια ή σε ροδέλες ανάλογα το μέγεθός τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC και απλώνετε τα καλαμάρια σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ανακατεύετε ελαφρά και ψήνετε τα καλαμάρια στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου (όχι περισσότερο, γιατί θα σκληρύνουν).
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το πέστο του βασιλικού. Αφού σκουπίσετε τα φύλλα του βασιλικού προσεκτικά με βρεγμένη πετσέτα, τα κόβετε σε κομμάτια και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.
Σταδιακά προσθέτετε στο μπλέντερ τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα και ανάλογο αλατοπίπερο, συνεχίζοντας να δουλεύετε το πέστο.
Όταν ψηθούν τα καλαμάρια, τα βγάζετε από το φούρνο και τα ανακατεύετε με όση σάλτσα πέστο επιθυμείτε. Την υπόλοιπη τη διατηρείτε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο σας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου