Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Χοιρινό μπριζολίκι με 4 πιπέρια


Φωτογραφία: Γιάννης Μάντακας Food Styling: Έλενα Σμπώκου

Μια πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι σας, άκρως πιπεράτη και δελεαστική. Συνοδεύστε το μπριζολίκι με σέλερι μπρεζέ και πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

από τη Σιμόνη Καφίρη


2 ώρες και 30 λεπτά n ΕΥΚΟΛΟ


Υλικά για 10-12 άτομα:

2½ κιλά χοιρινό μπριζολίκι (το φιλέτο από το κομμάτι της μπριζόλας)

1 φλιτζάνι κόκκους πιπεριού ανάμικτους (πράσινο, άσπρο, ροζ και μαύρο) χονδροκοπανισμένους

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο μαλακωμένο

3 κουτ. σούπας αλεύρι

1 κλαδάκι δεντρολίβανο (προαιρετικό) αλάτι


Για τη σάλτσα:

2 κουτ. σούπας αλεύρι

1 φλιτζάνι ζωμό κότας (από κύβο)

2 κουτ. γλυκού ξίδι

Για το σέλερι:

2 κλωνάρια σέλερι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, ανάλατο

λίγο αλάτι

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

½ φλιτζάνι ζωμό κότας (από κύβο)

Ζητάτε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα κόκαλα από το κομμάτι του κρέατος (μπριζολίκι).

Αλατίζετε και αλείφετε με λάδι ή βούτυρο. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και από πάνω ρίχνετε τα πιπέρια. Πιέζετε με την παλάμη ελαφρά ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας με τα πιπέρια.

Βάζετε το κρέας σε ταψί μαζί με το κλαδάκι δεντρολίβανου και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 20 λεπτά περίπου. Χαμηλώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμη.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σέλερι: Πλένετε και κόβετε το σέλερι σε ροδέλες Σοτάρετε τις ροδέλες με λάδι και βούτυρο, αλατίζετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το ζωμό και τα φυλλαράκια του σέλερι και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Πρέπει να είναι τραγανό και τρυφερό.

Αφού ψηθεί βγάζετε το κρέας από το φούρνο, το τοποθετείτε πάνω σε ένα ξύλο κοπής και το σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.

Μαζεύετε το ζωμό από το ψήσιμο του κρέατος, τον βάζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το ξίδι, λίγο αλάτι και λίγο λίγο το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη μεταφέρετε σε σαλτσιέρα. Κόβετε το κρέας σε φέτες, κατά προτίμηση με ηλεκτρικό μαχαίρι για να κοπεί ομοιόμορφα, και σερβίρετε. Συνοδεύετε το φαγητό με άγριο ρύζι με σταφίδες και σέλερι μπρεζέ.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...