Η τέλεια πρόταση αν αγαπάτε το αυγολέμονο. Ο,τι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, ιδιαίτερα μάλιστα αν προσθέσετε περισσότερο νερό, ώστε να γίνει σούπα!
Χρόνος Προετοιμασίας: 40΄
Χρόνος Εκτέλεσης: 35΄ - 40΄
Υλικά:
Για 4 μερίδες
Για τα κεφτεδάκια
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από λάπα
2 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού
1 αυγό, βιολογικό
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα των κεφτέδων
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φρικασέ
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
800 γρ. ανάμεικτα χειμωνιάτικα χόρτα από τη λαϊκή, όπως μαρούλια, ραδίκια ιταλικά, σπανάκι, αντίδια, πικροράδικα κ.ά., ζυγισμένα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
2 αυγά, βιολογικά
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Εκτέλεση:
Για τους κεφτέδες: Μουσκεύω το ψωμί για 10 λεπτά σε λίγο νερό, το στύβω καλά και το θρυμματίζω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αυγό, αλατοπιπερώνω και ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια μου καλά, για 4 - 5 λεπτά.
Ζεσταίνω μπόλικο λάδι σε ένα αντικολλητικό και μεγάλο τηγάνι. Πλάθω όσο το δυνατόν μικρότερα κεφτεδάκια, τα αλευρώνω καλά και τα τηγανίζω σε δόσεις στο καυτό λάδι, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα στραγγίζω καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για το φρικασέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζσταίνω το ελαιόλαδο και ρίχνω τα ψιλοκομμένα χορταρικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τα αλατίζω ελάχιστα και τα σοτάρω για 5 - 6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν, να μαλακώσουν και να σωθούν τα υγρά τους.
Προσθέτω 3 φλιτζάνια ζεστό νερό και δυναμώνω τη φωτιά. Τα μαγειρεύω για 10 λεπτά, χαμηλώνω τη φωτιά ξανά και προσθέτω τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και λίγο πιπέρι. Σιγομαγειρεύω το φαγητό για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, Προσθέτω αργά το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζω το χτύπημα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω λίγο από τον καυτό ζωμό της κατσαρόλας και τον ρίχνω σιγά-σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνω ξανά το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και την ανακινώ από τα χερούλια ώστε να πάει παντού. Μαγειρεύω για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψω και σερβίρω αμέσως.
Πηγή: dinanikolaou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου