Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Υγρό κέικ σοκολάτας με μους φράουλα και κρέμα καρύδας από τον Γιώργο Λέκκα

Μερίδες: 12
Χρ. Πρ. 30΄
Υλικά
Για το κέικ
2 φλιτζάνια τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3/4 φλιτζάνι τσαγ. κακάο σκόνη
2 φλιτζάνια τσαγ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγ. σπορέλαιο
1 φλιτζάνι τσαγ καφέ φίλτρου
1 φλιτζάνι τσαγ γάλα
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Για την μούς φράουλα
130 γρ. τυρί κρέμα
1/4 φλιτζάνι τσαγ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζάνι τσαγ. πολτοποιημένες φράουλες
3/4 φλιτζανιού τσαγ. κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά

Για την κρέμα καρύδας
1 φλιτζάνι τσαγ. ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1/2 φλιτζάνι τσαγ γάλα εβαπορέ
20 μεγάλα marshmallows
400 γρ. νιφάδες καρύδας

Για την γκανάζ
270 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι τσαγ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Διαδικασία

Για το κέικ: Σε ένα μεσαίο μπόλ κοσκινίστε τα στερεά υλικά. Προσθέστε το σπορέλαιο, τον καφέ και το γάλα. Χτυπήστε με μίξερ χειρός για 3΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπήστε με μίξερ χειρός για 2 λεπτά. Στρώστε λαδόκολλα. Βουτυρώστε και πασπαλίστε με αλεύρι δύο στρογγυλά ταψιά 22 εκ.
Αναποδογυρίστε και τινάξτε τα περισσεύματα από το αλεύρι. Ρίξτε το μείγμα στα ταψιά. Προθερμάνετε τον φούρνο και ψήστε στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει καθαρή. Αφήστε τα κέικ σε δροσερό μέρος για 10 λεπτά. Πριν από τα ξεφορμάρετε και τα αφήσετε να κρυώσουν εντελώς.

Για τη μους φράουλα: Σε ένα μεσαίο μπόλ ρίξτε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και χτυπήστε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός για 3΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψτε τις πολτοποιημένες φράουλες.
Χτυπήστε την κρέμα σε σαντιγί και ρίξτε εναλλάξ πολτό φράουλας και σαντιγί στο μείγμα τυριού. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάστε την μους σε ένα ταψί 22 εκ. σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Για την κρέμα καρύδας: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το συμπυκνωμένο γάλα. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλκόνης και αφήστε για 10 λεπτά. Τέλος ρίξτε τα marshmallows και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν. Προσθέστε την καρύδα και ανακατέψτε με την σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.

Για την γκανάζ: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε την κρέμα γάλακτος. βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να πάρει βράση. Κατεβάστε  από την φωτιά και ρίξτε την σοκολάτα. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το μοντάρισμα: Αφαιρέστε την μους από το ψυγείο. Τοποθετήστε ένα στρώμα κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα την μους φράουλα ή την κρέμα καρύδας στο κέντρο του κέικ. Τοποθετήστε πάνω από την μούς το επόμενο κέικ. Περιχύστε με την γκανάζ και γαρνίρετε με φρέσκιες φράουλες ή τριμμένη σοκολάτα.



Πηγή: lekkas-giorgos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...