Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η συνταγή της ημέρας: Γαριδοπίλαφο με αγκινάρες


Μια υπέροχη συνταγή για ένα αρωματικό πιλάφι που συνδυάζει τις γαρίδες μαζί με αγκινάρες.


από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για 4 άτομα

16 γαρίδες μεγαλούτσικες

Για το ζωμό γαρίδας:

1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 καρότο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κλαράκια σέλινο
1 πρέζα σαφράν
2 νεροπότηρα ζεστό νερό
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 αστεροειδής γλυκάνισος
½ κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα

Για τις αγκινάρες

8 καρδιές αγκινάρας, καθαρισμένες
3 κουτ. σούπας τριμμένο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι

Για το πιλάφι

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
αλάτι και πιπέρι


Πρώτα, ετοιμάζετε το ζωμό γαρίδας. Αφαιρείτε από τις γαρίδες τα κεφάλια και τα κελύφη, αφήνοντας μόνο την ουρίτσα τους. Με μια οδοντογλυφίδα απομακρύνετε το εντεράκι τους. Φυλάτε τις καθαρισμένες γαρίδες στο ψυγείο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο. Ρίχνετε τα κεφάλια και τα κελύφη, και τα σοτάρετε ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτετε το σκόρδο, το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και όλα τα μπαχαρικά, αλλά δεν αλατίζετε. Σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια καλή βράση, προσθέτετε το νερό και βράζετε το ζωμό για μισή ώρα. Τον σουρώνετε και τον κρατάτε μέσα σε ένα μπολ. Σε αυτόν το ζωμό θα βράσετε το ρύζι και θα γίνει πεντανόστιμο.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις αγκινάρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, ώσπου να μαραθούν. Ρίχνετε το καρότο και τις αγκινάρες, τα φέρνετε μια δυο βόλτες και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Αλατίζετε ελαφρώς και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου ½ ώρα. Σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε για λίγο.

Τέλος, ετοιμάζετε το πιλάφι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το βούτυρο, σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι ώσπου να μαραθεί, και προσθέτετε το ρύζι. Το φέρνετε μια δυο βόλτες και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε τα υλικά να πάρουν μια βράση, και ρίχνετε 1½ νεροπότηρο ζωμό γαρίδας και το χυμό ντομάτας. Ανακατεύετε καλά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τις γαρίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ώσπου το ρυζάκι να πιει όλο το ζουμί. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, την αποσύρετε από τη φωτιά και τη σκεπάζετε με μια πάνινη πετσέτα. Αφήνετε το πιλάφι να τραβήξει για 5 λεπτά και, επιτέλους, ετοιμάζεστε για σερβίρισμα.

Σερβίρετε σε κάθε πιάτο μια μερίδα γαριδοπίλαφο και συμπληρώνετε με λίγες αγκινάρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...