Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Μπακλαβάς με φύλλο κρούστας «πολίτικο» από την Αργυρώ

Ο μπακλαβάς φτιάχνεται σε όλη τη χώρα: στη Στερεά Ελλάδα με αμύγδαλο, στο Πήλιο με καρύδι και στη Βόρειο Ελλάδα με φιστίκι.

Ο μπακλαβάς φτιάχνεται σε όλη τη χώρα: στη Στερεά Ελλάδα με αμύγδαλο, στο Πήλιο με καρύδι και στη Βόρειο Ελλάδα με φιστίκι.

Υλικά συνταγής (για 30 μερίδες):

30 φύλλα κρούστας «πολίτικο» της alfa
200 γρ βούτυρο αιγοπρόβιο
500 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή, αλεσμένη
Σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
 

Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. Απλώνουμε 15 φύλλα πολίτικα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πεταχτά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.

Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν.

Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30΄, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα.

Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω. Όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλιάσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3΄. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, είναι γιατί ο καυτός μπακλαβάς ρουφάει
αμέσως τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Tip:Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να παγώσει το βούτυρο, και έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά

Πηγή: faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...