Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ντολμαδάκια με γαριδοπίλαφο


Μια νόστιμη παραλλαγή της αγαπημένης συνταγής για ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Από την Ιωάννα Σταμούλου

2 ώρες περίπου - ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


Υλικά για 4- 6 άτομα:
500γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή ζεματισμένα και διατηρημένα στην άρμη
250γρ. γαρίδα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
250γρ. ρύζι καρολίνα, πλυμένο και στραγγισμένο
2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο, ξερό, τριμμένο
2 λεμόνια (το χυμό)
μερικά φύλλα μαρουλιού
αλάτι, πιπέρι


Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey




Επειδή αυτή την εποχή δεν θα βρείτε φρέσκα θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμα διατηρημένα. Θα τα ξεβγάλουμε και είναι έτοιμα για χρήση. Αν όμως χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ρίχνετε να ζεματιστούν για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα σουρώνετε και τα απλώνετε σε καθαρή επιφάνεια.
Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε κατσαρόλα για να αχνιστούν με λίγο νεράκι. Όταν πιουν το νερό ρίχνετε το μισό λάδι και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα και συμπληρώνετε ένα φλιτζάνι καυτό νερό. Βράζετε μέχρι να πιει το ρύζι το νερό του και τότε προσθέτετε τις ψιλοκομμένες γαρίδες.
Στρώνετε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα.
Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από μία κουταλιά γλυκού γέμιση (φροντίζοντας να έχει τουλάχιστον ένα κομματάκι γαρίδας) και τυλίγετε ντολμαδάκια σε ρολό, φέρνοντας πρώτα από αριστερά και από δεξιά τα πλαϊνά των φύλλων πάνω από τη γέμιση. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια που γεμίζετε στη σειρά και με το άνοιγμα από κάτω, ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και προχωρώντας προς το κέντρο. Μόλις τελειώσει η πρώτη στρώση συνεχίζετε από πάνω με νέα στρώση. Συνεχίζετε μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα και η γέμιση.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το χυμό των λεμονιών και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο.
Συμπληρώνετε ζεστό νερό για να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή χλιαρά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα γιαουρτιού.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...